10 Tips om beter te worden met basketbal

Basketbal is een sport die veel van de conditie vergt en ook nog je motorieke vaardigheden tot het uiterste brengt. Het is daarom goed om je op de juiste manier voor te bereiden. Met de volgende 10 tips kan je ervoor zorgen om beter te worden met basketbal:

1. Zorg ervoor dat je het spel goed begrijpt

Dit is eigenlijk de basis van elke sport. Als je de spelregels niet kent, zal je nooit optimaal kunnen presteren. Er is heel wat literatuur hierover te verkrijgen. Maar ook door veel te oefenen zal je het spel beter leren begrijpen.

2. Wees bekend met de gebruikte termen in het veld

Elke sport heeft nu zijn eigen termen die in het veld worden gebruikt. Denk maar aan de term ”blokken”. Door jezelf met de terminologie bekend te laten geraken, zal je het spel ook beter kunnen volgen.

3. Ben je wel bekend met alle posities?

Elke sport heeft zijn specifieke posities in het veld. Deze hebben tot doel de verdediging en aanval van elkaar te scheidden waardoor het spel een geordend verloop heeft. Denk maar aan de rol van de ‘center’ speler die tot primair doel heeft de bal in de basket te scoren.

4. Luister naar wat de coach te zeggen heeft

De coach is de belangrijkste persoon op het veld die jou het spel zal kunnen bijbrengen. Hij heeft zijn ervaring door de jaren heen opgebouwd en weet dus als geen ander waar hij je moet bijsturen.

5. Oefen met je dribbeltechniek

Bij basketbal is het beheersen van je dribbeltechniek en het feilloos kunnen uitvoeren van de diverse methodes (v.b. power dribbel) nodig om tijdens het spel een goede prestatie neer te zetten. Ook is een goede dribbeltechniek vereist om je tegenstanders in het veld te kunnen omzeilen.

6. Leer de bal feilloos in de basket te schieten

Het belangrijkste doel van het spel is natuurlijk om de bal in de basket te schieten. De verschillende manieren om dat te doen zal je dus eindeloos moeten oefenen. Het zal een deel moeten uitmaken van het spel, waarbij je de bal zonder twijfel in het net zal moeten schieten.

7. Draag de juiste kleding

Omdat het spel zeer intensief is, zal goede kleding zeker ook haar bijdrage leveren. De juiste kleding zal je bewegingen tijdens het spel niet moeten belemmeren.

8. Het juiste schoeisel maakt een groot verschil uit

Basketbal is een spel waarbij je steeds over het veld zal moeten rennen of lopen. Denk ook nog aan de diverse schijnbewegingen die uitgevoerd zullen worden. Deze vereisen een optimale grip op de vloer waarbij het schoeisel ook de nodige ondersteuning moeten bieden om blessures te voorkomen.

9. Zorg voor een goede conditie          

Deze zal ervoor zorgen dat je het hele spel door de overige spelers kan bijhouden. Een goede conditie levert een merkbaar voordeel op tegenover andere spelers en zal je dus zeker tot een betere speler in het veld maken.

10. Train jezelf ook mentaal

Omdat je heel dicht bij je tegenstanders speelt en ze letterlijk steeds naast je hebt zal je dus ook voorbereid moeten zijn op mentale uitdagingen. Denk maar aan tegenstanders die je uitdagen. Maar ook het kunnen omgaan met verlies. Verder is het goed om een heel goede discipline op na te houden. De coach is één van de belangrijkste personen die je hiermee kan leren omgaan.

Door bovenstaande tips te volgen zal je zeker beter worden met basketbal. Het zal echter heel veel inspanning en discipline vereisen. Maar dat heb je zeker ervoor over om een goede prestatie neer te kunnen zetten in het veld.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door Loodgieter Almere en Basketbal.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *