Wat je moet weten over het Nederlands basketbal team

Er zijn in de Europese basketbal competitie, het EuroBasket toernooi, enkele landen waarmee er degelijk rekening moet worden gehouden. Landen die keer op keer hun macht tonen en zo ook hoog gerangschikt blijven. Als we kijken naar de prestaties van het Nederlands basketbal team vanaf de beginjaren, is te zien dat er geen noemenswaardige resultaten zijn geboekt. Althans als het om medailles gaat, niet. In dit artikel zal ik de hoogte –en dieptepunten vanaf de beginjaren aanhalen. Als er geen goeie resultaten worden geboekt in Europa, zal het uiteraard te merken zijn aan je plaatsing op de ranglijsten. Ik zal dus ook nagaan wat de recentelijke ontwikkelingen voor de Nederlandse basketbal selectie zijn, volgens FIBA.

De afgelegde weg van het Nederlands basketbal team

  • Vanaf EuroBasket van start ging in 1935, kwalificeerde het Nederlands team pas in 1946 voor het hoofdtoernooi. Het ging eventjes goed, want de selectie deed dit nog drie opeenvolgende jaren ( in 1947, 1949 en 1951 ). Hun beste beurt maakte zij in 1949, door op de vijfde plaatse te beëindigen. De eerstvolgende verschijning op dit toernooi was na ongeveer tien jaar, toen het team in 1961 weer kwalificeerde. Geen hoogtepunten dat jaar, nog minder in de daaropvolgende ( 1963 ). Na dat laatstgenoemd jaar lukte het de selectie slechts in 1967 het hoofdtoernooi te bereiken, totdat het team nogal sterk haar re-entree maakte in 1975. Van 1975 tot met 1989 was het Nederlands basketbal team bij elk toernooi aanwezig, behalve in 1981. In 1983, toen ze er weer bij zat is het beste resultaat tot nog toe neergezet. De heren van Nederland verloren de wedstrijd om de derde plaats van het Sovjet Unie en belandde dus op de vierde plek. Van 1991 tot 2012 kwalificeerde Nederland zich niet voor een EuroBasket-toernooi. Het team werd meerdere malen vertegenwoordigd door voormalig NBA-kampioen, sterspeler Francisco Elson, maar het team kwam nooit dichtbij van kwalificeren. In deze periode is goed mee te geven dat enkele Nederlandse sterspelers niet bereid waren om voor het team te spelen. Thuis wedstrijden werden meestal gespeeld in het Topsportcentrum in Almere en hadden vaak weinig tot geen media-aandacht of ondersteuning voor de sport van fans in Nederland.
  • Na dit vertoon werd in december 2012 aangekondigd dat het Nederlandse basketbal team twee jaar ontbonden zou worden, omdat de nationale federatie NBB ( Nederlandse Basketball Bond ) niet bereid was er geld in te investeren. Na een campagne van Nederlandse spelers die in de Nederlandse Basketbal Eredivisie speelden, werd het nationale team uiteindelijk gered. Met investeringen van hoofdsponsor Sport1, Buva Sports (Spalding) en de Eredivisie-teams begon het Nederlands team weer te spelen.
  • In augustus 2013 was Nederland op weg om zich te kwalificeren voor FIBA ​​EuroBasket 2015, maar verloor twee wedstrijden met 20-0. Dit als gevolg van twee buitenlandse spelers die meespeelden, die door de FIBA ​​werden geïdentificeerd als ongeldig. De NBB was van mening dat beide spelers in aanmerking kwamen om te spelen en was van streek dat de aandacht kwam nadat Nederland al 2 wedstrijden gewonnen had. Als gevolg hiervan moest Nederland plaats maken voor Estland.
  • Aan het begin van de tweede kwalificatieronde van 2015 zag het er slecht uit voor Oranje. De teams hadden geen geld meer om in het team te investeren en de NBB was niet bereid om het team terug te nemen. Hoofdcoach Toon van Helfteren, die als vrijwilliger werkte, bereidde zich nog steeds voor op de kwalificatiewedstrijden. Hij nodigde 42 spelers uit om voor het nationale team te spelen. Nadat de meeste (opmerkelijke) spelers het aanbod hadden afgewezen, startte hij zijn eerste training met 7 spelers. Het team schokte uiteindelijk de wereld door in de groepsfase zwaar favoriet Montenegro te verslaan om de tweede plaats in de groep te behalen. Op 27 augustus 2014 kwalificeerde het Nederlands basketbal team zich voor het eerst in 25 jaar voor EuroBasket. Op het hoofdtoernooi werd de eerste wedstrijd gewonnen van Georgië en de overige vier verloren, met marginale cijfers, enkel van krachtpatsers zoals Kroatië en Griekenland.
  • Vanaf 2015 wordt het Nederlands Basketbal team aangedreven door de NMT ( Stichting Nederlands Mannen Team ). Van Helfteren verlengde zijn contract bij het nationale team. In tegenstelling tot de zomer van 2014, was het nationaal team weer interessant voor de media en hadden grote namen van buitenlandse competities ook weer belangstelling voor.
  • Het Nederlands basketbal team kwalificeerde zich niet voor EuroBasket 2017.
  • Wereldkampioenschappen Basketbal. Het Nederlands team heeft in 1986 kwalificatieronde overleefd en eindigde tijdens dat toernooi op de 14e plaats. Kijken wat het wordt bij de volgende kampioenschappen, die 2019 in China worden gehouden.
  • Olympische Spelen Basketbal.Het Nederlands Basketbal team heeft meegedaan aan de kwalificatie voor dit toernooi van 1964-1992 ( wordt om de vier jaar gehouden) en heeft nog nooit het hoofdtoernooi kunnen behalen.

Ondanks de vele tegenslagen voor het Nederlands Basketbal team over de jaren heen, is er misschien toch wat licht in de tunnel? Wij blijven de ontwikkelingen samen op de voet volgen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *