Waarom een houtworm voor problemen zorgt bij een basketbalveld

Het basketbalveld bestaat uit een rechthoekige vloer, met manden aan elk uiteinde. Basketbal kan je binnenshuis of buitenshuis spelen. Binnenshuis basketbalvelden zijn meestal gemaakt van hout, en goed gepolijst en afgewerkt met een dikke rand. Buitenshuis basketbalvelden zijn over het algemeen gemaakt van standaardbestratingsmaterialen zoals beton of asfalt. In dit artikel zal het specifiek gaan over houtwormen op binnenshuis (houten) basketbalvelden.

Wat doen houtwormen met het basketbalveld?

Houtwormen vreten hout en brengen enorme schade toe aan jouw basketbalveld, hierdoor vormt het een gevaar voor de spelers en het publiek. Denk ook aan de reputatie van jouw veld, niemand zal het meer willen huren voor het organiseren van evenementen, ook kunnen er ongelukken plaatsvinden. De volgende schade zal te merken zijn aan het veld:

– Kleine ronde gaten in het houtwerk, meestal met een diameter van 1 mm tot 2 mm

– Fijn, poederachtig stof rond deze gaten

– Kruimelige randen aan planken en balken

– Tunnels in het hout

– Zwak of beschadigd hout of vloeren

Hoe ontstaan er houtwormen?

Er zijn verschillende redenen waarom deze wormen voor jouw eigendom zouden kunnen kiezen. Om te beginnen geven verschillende soorten de voorkeur aan verschillende houtsoorten – sommige houden van zachthout zoals dennen of ceder, terwijl anderen de voorkeur geven aan hardhout zoals eiken of mahonie. Maar ze kiezen voor hout dat vochtig is omdat het gemakkelijker te kauwen is. De houtworm verschijnt in elke houtsoort en op elke plek in het huis, maar geeft de voorkeur aan vochtige vloerplaten of zolderkappers en meubels die geen vernis hebben of versleten plekken hebben. Vrouwelijke kevers hebben de neiging om hout te kiezen met een vochtgehalte van 28% of meer, omdat dit de beste situatie is voor larven om zich te verpoppen. Wanneer de vloer of banken nat zijn, heb je meer kans op houtwormen, of als je per abuis een besmettend houtenmeubel naar binnen hebt gebracht, zal het gemakkelijk de andere meubels besmetten. Dus als meubels gemaakt zijn van goede kwaliteit kernhout, is de kans kleiner dat het besmet raakt.

Houtworm voorkomen en verwijderen

Er zijn stappen die je kunt nemen om houtworm te voorkomen, waaronder ervoor zorgen dat het hout droog is en dat jouw huis of zaal in dit geval goed geventileerd en verwarmd is. Koop kernhout meubels van goede kwaliteit en gebruik afdichtingen zoals vernis. Als je ouder meubilair koopt, controleer het op tekenen van houtworm en verwijder alle geïnfecteerde objecten van het pand.

Er zijn verschillende opties beschikbaar om houtworm te verwijderen, maar je moet altijd met specialisten spreken voordat je DIY-methoden gebruikt. Kleine infecties kunnen worden behandeld met producten die in de winkel te vinden zijn, maar grote plagen hebben een professionele aanpak nodig.

Als je een plaag hebt, moet het aangetaste hout worden behandeld, dus een specialist is absoluut de beste optie. Als je denkt dat je problemen hebt met houtworm, kun je contact opnemen met de bestrijdingsdienst en zij kunnen jouw huis bezoeken en een beoordeling uitvoeren en vervolgens advies geven over een actie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.